En gång per år söker vi nya medlemmar till Niords styrelse, i stället för dem som är i tur att avgå. Nu har du din möjlighet att komma med och påverka!
Som styrelsemedlem i Niord får du möjlighet att jobba med viktiga framtidsfrågor för ekonomer, arbeta med att utveckla föreningen och hjälpa Niord nå sina viktigaste målgrupper. Styrelsen sammanträder 5-7 gånger per år antingen fysiskt eller på distans och uppdraget är treårigt.
Beroende på din kompetens och inriktning så kan du utöver ordinarie styrelsemöten också delta i de olika arbetsgrupper som styrelsen har under sig. Det kan gälla marknadsföring, strategi, stugfrågor eller placeringar. Eller nåt annat tema som råkar vara aktuellt. Ordföranden leder styrelsens arbete och är föreningens ansikte utåt, medan kansliet förbereder ärendena och genomför det praktiska arbetet.
Om du har intresse för och en bakgrund för att inom vårt ekonomiutskott utveckla vår placeringsportfölj, som är en viktig del av föreningens finansiering, är det ett plus.
Vårt medlemsantal på 3200 ekonommedlemmar och 810 juniormedlemmar (ekonomistuderande) gör att medlemskåren är mycket heterogen. Våra medlemmar är allt från sakkunniga till högsta ledningen, från studerande till pensionärer, representerande en mängd olika arbetspositioner och -uppgifter, föräldralediga, arbetslösa, företagare och allt där emellan.
Vi önskar därför att också styrelsen ska vara mångsidig med bred kompetens, representera medlemmarna och ha en förståelse för medlemskårens många behov.
Niord är den näststörsta föreningen inom Finlands Ekonomer vilket gör att vi har mycket kontakt också med förbundet och mycket att engagera oss i på förbundsnivå. Vi ser bland annat till att det svenska språket inte glöms bort i det tvåspråkiga förbundet och deltar i beslutsfattandet och i kontakterna med de andra ekonomföreningarna. Också kontakten med studentkåren och Hanken är aktiv och våra medlemmar kommer de facto till över 90% från Hanken.
Den avgående styrelsemedlemmen Tanja Wennonen–Kärnä säger att styrelsen kan vara ett bra första steg för ekonomer som tänker sig en framtid inom styrelsearbete.
– Man får bra erfarenheter att ta med sig till nästa uppdrag, säger Tanja.
Tanja Wennonen–Kärnä arbetar till vardags som portföljförvaltare, och under hennes snart fyra år som styrelsemedlem i Niord har hon haft stor användning för sina kunskaper inom kapitalförvaltning.
– Tack vare min yrkesbakgrund har jag suttit med i Ekonomiutskottet (EU) inom Niords styrelse, där vi ägnat mycket kraft åt föreningens egen portfölj. Vi har outsourcat den till diskretionär förvaltning, men det krävs ändå att vi övervakar att allt går rätt till samt tar fram stadgar och placeringsstrategier. Under mina år i EU valde vi bland annat att gå in för en mer internationell portfölj.
Eftersom Niord har en förhållandevis stor portfölj att förvalta säger Tanja att det absolut inte är en nackdel om den som söker till styrelsen har kunskaper om och ett intresse för placeringar.
– Men egentligen kan alla, oavsett bakgrund, komma med värdefulla synvinklar gällande hur föreningen kan locka nya medlemmar och se till att existerande medlemmar får ut så mycket som möjligt av sin förening.
Den viktigaste orsaken till att de flesta väljer att engagera sig i en föreningsstyrelse är en vilja att bidra, men Tanja säger att man även får mycket tillbaka själv.
– Dels är det en trevlig gemenskap att ingå i, dels är det en lätt tröskel att ta sig över för den som vill få in en fot i styrelsearbete. Man får bra erfarenheter att ta med sig till nästa uppdrag.
Om man inte har suttit i någon styrelse tidigare, får man tillräckligt med stöd och hjälp för att klara av uppdraget?
– Absolut! Man lär sig mycket efter hand, och genom att vara nyfiken och hela tiden fråga de andra lär man sig massor. Det är ett uppdrag man lätt växer in i.
Är det väldigt tidskrävande?
– Det varierar. Vi har mellan sex och sju möten per år, och sedan blir det några fler om man sitter i ett utskott. Men egentligen är man så aktiv som man själv vill, och ju aktivare man är, desto mer får man ut av arbetet.
Vad tror du blir den viktigaste frågan för styrelsen de kommande åren?
– Strategiarbetet är alltid viktigt – det vill säga att hela tiden ställa sig frågan om det föreningen gör är relevant för medlemmarna och vad som skulle kunna göras bättre, för att föreningen ska bli ännu mer relevant och ligga i fas med tiden.
Lämna in din fritt formulerade ansökan samt CV senast 4.10.2024 till valnämndens ordförande Ingalill Aspholm
ingalill.aspholm@tilintarkastajat.fi
Ifall du har frågor kan du även kontakta Niords ordförande
Katia Gustafsson
katiagustafsson@gmail.com
(tfn: 050 552 7494)
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 4000 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.