Vid informationsflödets frontlinje
Niordmedlemmen Tomas Hildebrandt har varit Helsingfors trogen hela sitt liv. Steget från fransk-finska skolan till Hanken var inte långt, och därefter inledde han sin karriär inom finansbranschen i början av 1990-talet.
– När jag började på Hanken visste jag inte riktigt vad jag ville jobba med, men jag fick ett slags uppvaknande under min studietid där jag blev intresserad av ekonomi. Jag läste finansiering och investering, och när det gäller just börs och finans var det väldigt spännande tider där i mitten av 1980-talet. Efter att jag hade börjat jobba inom finansbranschen var jag helt fast.
Det som framför allt fick Tomas att fastna för jobbet var att det aldrig blev rutinmässigt att arbeta med placeringar och bevaka de finansiella marknaderna.
– Man vet aldrig vad morgondagen för med sig, och det gäller både marknaderna, de olika firmorna och kundkretsen. Nyhetsflödet är ju den externa faktorn som ändras hela tiden. Det kommer ständigt nya överraskningar. Dessutom reagerar marknaden ofta på ett helt annat sätt än man hade väntat sig. Lägg därtill den tekniska utvecklingen och att vi nu har en helt annan kapacitet att behandla data än för 20 år sedan.
På Evli har Tomas Hildebrandt i dag en dubbel roll, där han både är portföljförvaltare och marknadsstrateg.
– Min roll i teamet är att jag har en top down-approach, där jag mer tittar på allokeringen mellan olika tillgångsslag och marknader, och sedan lämnar det till mina kollegor att hitta de enskilda värdepapperna vi ska placera i. Vi som jobbar inom allokeringsgruppen har möte varje vecka, där vi går igenom allt som pågår både på aktie- och räntemarknaderna. Det viktigaste beslutet vi fattar är hur mycket vi ska ha på aktie- jämfört med räntemarknaden, men vi tittar också på olika geografiska marknader och om det finns några speciella teman vi vill betona eller undvika.
Hur samlar du in all information du behöver?
– Vi använder oss av många olika informationskällor – primärt nyhetstjänster som Bloomberg och Reuters. Sedan köper vi också in en hel del marknadsanalyser. Det kommer mycket information dagligen, så det viktiga är hur man filtrerar den. Sedan är det ju sällan eld utan rök, så om det är en eldsvåda någonstans kommer det alltid små signaler om det. Så det är en viktig egenskap att kunna se och koppla ihop dessa små signaler, och det är kanske något som kommer av erfarenhet.
Något som förändrats i synnerhet de senaste 20 åren är att alla som agerar på de finansiella marknaderna får tillgång till i princip exakt samma information samtidigt.
– Det här har gjort att marknadens reaktion på en händelse sker omedelbart, och att reaktionerna blir mycket starkare. Då är det din uppgift att avgöra om den här omedelbara reaktionen är överdriven eller inte. Ytterst handlar det om att bedöma hur mycket en händelse verkligen förändrar världens gång. Pandemin hade till exempel kunnat förändra världens gång på ett ganska dramatiskt sätt, även om det slutade med att vi fick en snabb återhämtning. Rysslands invasion av Ukraina verkar tyvärr inte påverka världen särskilt mycket, säger Tomas.
Som portföljförvaltare och marknadsstrateg gäller det att ha en vy om vart marknaderna och världen är på väg –även om det är svårt att blicka in i framtiden. Tomas säger att den bästa gissningen för tillfället är att vi går mot en period med större upp- och nedgångar.
– Den senaste tiden har vi haft en ganska ensidig uppgång, men nu kan vi förvänta oss lite mer volatilitet framöver. Sedan måste man redan nu börja fråga sig hur mycket Donald Trump egentligen kan förändra den amerikanska ekonomin, och hur den ser ut när hans tid är över.
Tror du att fenomenet där USA fortsätter att utklassa Europa fortsätter?
– Egentligen handlar fenomenet mer om att de allra största bolagen har gått så mycket bättre än de små och medelstora. Det spelar ingen roll om du ser på USA, Europa eller Asien – på alla marknader har de 100 största bolagen gått betydligt bättre än de små och medelstora. Så att den finska börsen har gått så dåligt beror främst på att nästan alla våra bolag är små i ett internationellt sammanhang.
Året som gick var AI, fetmamediciner och försvarsaktier de tre kanske största trenderna. Vilka aktier tror du blir trendiga framöver?
– Tack vare den utveckling vi sett är ju värderingen för i synnerhet de stora techbolagen skyhög, vilket kan leda till att människor söker sig till något annat, mer defensiva bolag med stabila kassaflöden.
Du har varit i branschen länge – är det fortfarande lika skoj?
– Definitivt! Det händer något nytt varje dag och att arbeta med det här är som att befinna sig vid frontlinjen för världens alla händelser.
Fredrik Rosenqvist
Skribent
Niord publicerar olika artiklar bl.a. om ekonomin i Finland, teknologin, yrkeslivet, högskolestudier och Niordare.
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 3800 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.