”Jag sitter längst fram i klassen så
länge jag lever”
Inom det åländska näringslivet är Åsa Ceder ett välkänt namn. Hon hann vara vd för Pensions Alandia i 14 år innan hon klev av 2019, hon lotsade som styrelseordförande spelbolaget Paf genom en uppmärksammad rättsprocess och de senaste sju åren har hon ingått i Ålandsbankens styrelse. Och allt började på 1990-talet med studier i finansiell ekonomi vid Hanken.
– När jag hade gått ut Ålands handelsläroverk stod valet mellan Hanken eller att läsa statistik vid Helsingfors universitet. Jag bedömde att chansen var störst att komma in på Hanken, så på den vägen är det. I samband med att jag läste grundkurserna fastnade jag verkligen för statistik och matematik. Eftersom det inte gick att läsa ekonomisk matematik som huvudämne valde jag finansiell ekonomi med statistik som dominerande ämne och med att det låg närmast. Jag minns att jag verkligen satt på första raden på föreläsningarna och hela tiden ville lära mig mer.
Åsa säger att hon inte hade en tanke på vilken sorts karriär studierna i statistik kunde leda till, utan att hon lät det hon var intresserad av styra studievalet.
– Jag levde i nuet och valde att studera det som jag tyckte var intressant. Efter att jag var färdig ville jag läsa vidare, där forskarstudier förstås var ett alternativ. Sedan fick jag information om möjligheten att avlägga examen som försäkringsmatematiker vid social- och hälsovårdsministeriet, så jag började läsa matematik vid Helsingfors universitet.
Med tanke på att det finns flera stora försäkringsbolag på Åland där Åsa kommer från kan det verka som att just försäkringsmatematik var ett kalkylerat karriärsdrag, men icke.
– Det tog inte länge förrän jag blev uppringd av ett åländskt försäkringsbolag som hade fått reda på att det fanns en ålänning som läste till försäkringsmatematiker. Men jag hade ingen aning om att det fanns en stor brist på sådana. Jag har alltid bara studerat det jag tyckt varit roligast. Och det kan vara ett bra råd till dagens studerande: lita på dina intressen och se vart de leder dig.
Åsa anställdes som försäkringsmatematiker på Alandia – som då hette Redarnas Ömsesidiga Försäkringsbolag – men det tog inte länge förrän hon blev erbjuden jobbet som vd för Pensions Alandia. Ett litet bolag i ett nordiskt sammanhang, men som ändå hade en marknadsandel på drygt 90 procent på Åland gällande lagstadgade pensionsförsäkringar för arbetstagare.
– Jag var väldigt nyter på att komma ut på arbetsmarknaden och jobba som en riktig matematiker, men jag fick vd-jobbet efter bara något år, vilket kanske var lite snabbare än jag hade önskat. Jag hade gärna jobbat några år till som matematiker.
Men hon tog vd-jobbet och de 14 år som följde var både utmanande och roliga.
– Jag satt med i ledningsgruppen för Alandia, och det var intressant att jobba för att alla medarbetare skulle trivas och känna att de hade rätt förutsättningarna för att göra ett bra arbete.
Parallellt med sin roll som vd rekryterades Åsa Ceder till en rad styrelser, där hon 2016 valdes till ordförande för det landskapsägda spelbolaget Paf. Som ordförande fick hon lotsa och vara ansiktet utåt för bolaget under den rättegång som gick ända upp till Högsta domstolen och där Paf fälldes för penningtvätt. Trots att de händelser som stod under åtal hade inträffat flera år före hon tog plats i styrelsen.
– Jag fick blodad tand för styrelsearbete efter ordförandeskapet i Paf, och efter det gick jag även en vidareutbildning i just styrelsearbete. I ett landskapsägt bolag som Paf var det viktigt att arbeta med transparens och att ge bolaget ett ansikte utåt under den här krisen. Jag fick verkligen förkovra mig både i krishantering och mediakommunikation.
Åsa Ceder kliver i samband med vårens stämma av sitt styrelseuppdrag i Ålandsbanken, ett uppdrag hon haft i sju år. Banken har några osannolikt bra år bakom sig och det råder ingen tvekan om att hon är stolt över utvecklingen.
– Det har varit en otrolig resa. De enorma förändringar banken har gått igenom och de omvälvningar som skett i omvärlden har även inneburit ett stort ansvar. Idag är banken väldigt framgångsrik och den största delen av omsättningen består av export. Så Ålandsbanken är mycket viktig för Åland – både för företagen, som arbetsgivare, för skatteintäkter och så vidare. Banken har dessutom ett starkt varumärke utanför Åland. Jag är genuint stolt över att jag har haft det här förtroendeuppdraget.
Något Åsa insåg i samband med sina styrelseuppdrag, bland annat för Ålandsbanken, var att hon ville sätta sig i skolbänken ännu en gång.
– I synnerhet inom bank och försäkring har det tekniska kunnandet blivit så fundamentalt i all affärsutveckling, och dessa kunskaper behöver även finnas i styrelserummet. Därför beslutade jag mig för några år sedan att studera både artificiell intelligens och programmeringsspråket Python. Jag började med att gå onlinekurser i AI och slogs av att jag kände samma härliga fascination som under studietiden, för AI är ju lite som statistik.
Sedan OpenAI i slutet av 2022 lanserade sin Chat GPT har just AI varit ett hett samtalsämne, och Åsa ser både fördelar och risker med tekniken.
– En stor del av kursen ”Elements of AI” som jag läste handlade om att avmystifiera AI, att tekniken trots att bygger på en logisk tanke skapad av människan. Jag anser att möjligheterna med AI är enorma, även om det är svårt att se exakt var de största användningsområdena finns. Men ett viktigt användningsområde är till exempel att motverka bedrägerier inom bank och försäkring.
Hur kommer det sig att du hela tiden fortsätter vidareutbilda dig?
– Den där känslan när jag får nya insikter, lär mig nya saker och gör en slags förflyttning. Jag är en person som sitter längst fram i klassen så länge jag lever. Känslan jag får när jag lär mig nya saker är som ett beroende, eller ett livselixir.
Fredrik Rosenqvist
Frilansande kommunikatör
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 4000 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.