En bra presentatör låter sin personlighet lysa igenom
Anna Wallin både undervisar i affärskommunikation på Hanken och håller workshops i presentationsteknik. Enligt henne har vi i Finland, vår konkurrenskraft och våra företag mycket att vinna på att slipa på vår förmåga att presentera, pitcha, sälja och kommunicera på ett klart och tydligt sätt.
Anna Wallin har sin bakgrund i studier i marknadsföring på Hanken, ett område hon jobbade inom i några år efter att hon avslutade sina studier. I januari 2020 bestämde hon sig för att testa livet som företagare och frilansare, där hon jobbade med copywriting och utbildade sig till coach. År 2021 blev hon kontaktad av Hanken, som ville att hon skulle undervisa i affärskommunikation. Det här gav henne chansen att dels lära ut något hon själv brinner för, dels bidra med något hon upplevde att saknades under hennes egen studietid.
– Att kunna hålla en bra presentation är extremt viktigt, men det var inte riktigt något man förbereddes inför under studietiden. Det fanns kurser i affärskommunikation, men det var mer teori än praktik och inget som någonsin riktigt fastnade. Jag har varit på Hanken i tre år nu och hållit närmare 20 kurser och fått över ett par hundra studerande inspirerade och motiverade av att presentera och pitcha!
Coachningen och företagandet är däremot fortfarande Annas huvudsyssla, där hon coachar experter i olika företag och organisationer i presentationsteknik och retorik. Hon är även coach på MySpeaker Rhetorich, en AI-baserad plattform, och coach för utveckling av individers presentations- och talarförmåga i organisationer och företag. Hon säger att vi i Finland ofta har gott om expertis och goda idéer, men att vi kunde bli bättre på att sälja dem.
– Vi kan inte alla bli Steve Jobs eller Barack Obama, men däremot är jag övertygad om att vi kan bli bra och slagkraftiga presentatörer, så länge vi vågar låta vår personlighet lysa igenom. Att vara bra på att presentera något är inget man föds med, utan det är en konst som var och en kan lära sig genom att öva, säger hon och fortsätter:
– Jag tror att vi i Finland inser mer och mer hur viktigt det är, men ser man till exempel på USA lägger de ju mycket större vikt vid argumentationsteknik, ”negotiation skills” och muntliga presentationer i sitt skolsystem. Vi har fortsättningsvis ett större fokus på själva sakinnehållet snarare än leveransen av vårt budskap.
Att genomföra en bra presentation eller pitch – oavsett om det handlar om en presentation på en konferens, ett möte på jobbet, en arbetsintervju, eller något annat – består i sig av många olika delar. Anna säger att både innehållet i sig, men även den fysiska eller yttre leveransen, är viktigt.
– Innehållet i det du vill presentera är det centrala. Tyvärr funderar vi sällan på vad vi egentligen har för mål när vi bygger upp en presentation. Det finns forskning som visar att de som lyssnar glömmer i princip allt förutom kanske en eller två saker. Och om de som lyssnar på dig bara kommer ihåg en enda sak av det du säger – vad vill du att denna sak ska vara? Det är den här saken du ska bygga hela din presentation kring, där du tar fram argument för och försöker väcka känslor kring ditt budskap. Och här är det viktigt att du visar ett engagemang, är närvarande och kryddar det du säger med din egen personlighet.
Anna säger också att kroppsspråket – som hur man står, hur man använder händerna, miner, gester, hur man använder rösten – också är jätteviktigt och något man behöver öva på. Framför allt gäller att det vi säger och det vi förmedlar på ett icke-verbalt sätt är i linje med varandra.
– Annars fattar åhörarna att något är ”off”. Med andra ord kan vi sätta krokben på oss själva om vi inte är medvetna om vad vi kommunicerar med vårt kroppsspråk.
Och när man presenterar något digitalt ska man givetvis ha på kameran, se till att ljussättningen är bra, att kameran är i rätt vinkel och så vidare.
– I samband med att pandemin kom satt vi ju alla där och presenterade saker online, utan vi någonsin hade fått lära oss hur vi skulle göra. Folk hade inte på kameran när de presenterade, och det är ju lite som att sitta på ett möte med en sopsäck över huvudet.
Med andra ord lönar det sig att slipa på innehållet i en presentation, att öva in ett bra kroppsspråk och att både belysningen och kameravinkeln inför det digitala mötet blir perfekt. Men det som sist och slutligen avgör om och hur väl du lyckas nå ditt mål med presentationen är att du brinner för det budskap du vill föra fram och låter det skina igenom.
– Min filosofi när jag lär ut presentationsteknik är att jag vill få din inre gnista att tändas. Det upplever jag är den största utmaningen för oss i Finland, att vi är lite avvaktande och låter vår produkt eller tjänst tala för sig själva. Men om inte du visar upp ett engagemang för det du pratar om är det väldigt osannolikt att någon av dina åhörare heller gör det, och då har du missat din chans att påverka.
Fredrik Rosenqvist
Skribent
Niord publicerar olika artiklar bl.a. om ekonomin i Finland, teknologin, yrkeslivet, högskolestudier och Niordare.
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 3800 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.