Så gick det till när Niord grundades
Officiellt räknas den 13 september 1924 som datumet för Niords grundande. Det var nämligen då som Studentföreningen Niords Seniorklubb hade sitt konstituerande möte. Men detta datum är ingalunda det enda som har stor betydelse för föreningens bildande.
Dels går det att spåra föreningens historia så långt bakåt som till 1909, dels var det egentligen först 1927 som Niord bröt sig loss från det som idag är Svenska handelshögskolans studentkår (SHS) och bildade en självständig förening.
År 1909 inledde Högre Svenska Handelsläroverket sin verksamhet. I samband med detta bildade eleverna vid läroverket Föreningen Niord, som snart bytte namn till Studentföreningen Niord. Föreningen är en föregångare till dagens SHS, som räknar just 1909 som sitt officiella grundande.
Det som hände 1924 var att några tidigare medlemmar, som hade tagit examen från läroverket och gett sig ut i arbetslivet, konstaterade att föreningen drogs med vissa problem. Till skillnad från idag var studietiden väldigt kort, vilket gjorde att omsättningshastigheten på medlemmar och funktionärer var mycket stor.
Det här gjorde att verksamheten riktade in sig på ”samvaro och förnöjelse”, snarare än att ta sig an större frågor eller se till att de som utexaminerades från läroverket höll kontakten med varandra. Till exempel ledde verksamhetens kortsiktiga natur till att man inte gjorde några större framsteg för att säkra en egen lokal åt föreningen.
De studerande tappade helt kontakten både med varandra och med föreningen när de avslutade sina studier, och deltog sällan eller aldrig i några möten eller samkväm när de väl fått in en fot i arbetslivet. Inriktning på samvaro och förnöjelse bland studerande innebar också att föreningen inte erbjöd speciellt mycket när det gällde att bygga nätverk, bidra till kunskap och kompetensutveckling eller hjälpa medlemmarna få ett arbete.
Just dessa saker bekymrade de två tidigare medlemmarna Gustaf V Lindfors och Nils Weckström, som hade gått på läroverket mellan 1919 och 1921. Den 29 augusti 1924 skrev de därför ett brev till sju kurskamrater, där de bjöd in dem till en sammankomst för att diskutera bildandet av en seniorklubb inom Studentföreningen Niord. Det vill säga en klubb för ekonomer som hade utexaminerats och gett sig ut i yrkeslivet.
Den 1 september träffades man hos Gustaf V Lindfors, och de som deltog var, förutom de två som sammankallat mötet, Selim Andelin, Jarl Bergström, Kurt Gräsbeck, Lars Hagert, Erik Lindholm, Thorvald Petersén och Harald Timgren. Man kom överens om att det vore en klok idé att bilda en seniorklubb, vars främsta uppgift skulle bli att stödja Studentföreningen i sitt arbete och inte minst sammanföra före detta studerande.
Under de följande två veckorna tog man fram stadgar till den klubb man ville bilda – där Gustaf V Lindfors av allt att döma drog det tyngsta lasset – och den 13 september hade seniorklubben sitt konstituerande möte hos Lars Hagert. Klubben fick namnet ”Studentföreningen Niords Seniorklubb” och hade vid bildandet elva medlemmar. Gustaf V Lindfors utsågs till ordförande, Lars Hagert till viceordförande, Thorvald Petersén till sekreterare, Nils Weckström till ekonom, Jarl Bergström till klubbhövding och Kurt Gräsbeck till arkivarie.
Ändamålet för klubben skrevs till att, ”vidmakthålla intresset för Niord, upprätthålla dess traditioner samt på alla sätt verka för Studentföreningens väl”. Två platser i Studentföreningens styrelse vigdes för seniorklubben och 25 procent av de medlemsavgiften som klubben tog in tillföll den ”eget hems fond” som hade bildats för att i framtiden finansiera egna lokaler för Studentföreningen.
Man möttes regelbundet och under det första året bestod mötena av förhandlingar, följt av fri samvaro med musik och sång, Men redan under sitt andra verksamhetsår började man med föredrag och diskussioner om ekonomiska frågor, som sedan dess varit ett viktigt inslag i Niords verksamhet. Strax efter bildandet anordnade man dessutom ett lotteri som drog in ansenliga summor till fonden för en egen lokal.
Antalet medlemmar växte kraftigt. Under de två första åren ökade antalet medlemmar från 11 till 52 och 1930 var man redan uppe i fler än 300 medlemmar. 1925 bildade man en platsförmedlingsbyrå för att hjälpa medlemmarna ut i arbetslivet.
1927 och 1928 är antagligen lika viktigt årtal i Niords historia som 1909 och 1924. Det var nu som högskoledelen avskildes från läroverket och Svenska handelshögskolan blev en själv- ständig högskola. I samband med det övergick även Studentföreningen Niord i Svenska Handelshögskolans studentkår.
Enligt Niords årsbok från 1929 hade allt fler medlemmar i seniorklubben börjat anse att man blivit för beroende av Studentföreningen, och att det vore bättre om man bildade en helt egen förening. Sagt och gjort: efter ett intensivt arbete inom seniorklubben beslöt man vid ett klubbmöte den 28 mars 1928 att ombilda sig till en fristående förening. Seniorklubben Niord r.f. infördes i föreningsregistret den 15 juni 1928.
Någon bitter skilsmässa mellan Niord och SHS var det däremot inte fråga om. Niord såg det fortsättningsvis som en av sina främsta uppgifter att stötta SHS både finansiellt och på andra sätt, vilket ju varit syftet med klubben från första början. Stadgarna skrevs till:
”Seniorklubben Niord … har till uppgift att sammanknyta kamratkretsen och främja gemensamma angelägenheter och intresset för ekonomiska frågor, ävensom att verka till fromma för Svenska Handelshögskolans Studentkår.”
Källor:
Ekonomföreningen Niord 1924-1959, Per Erik Floman
Seniorklubben Niord, årsbok 1929
En krönika om Niord i sex decennier, Ekonomföreningen Niord 1984
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 4000 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.