Karriären slutar inte vid 55
Två av tre ekonomer över 50 år har övervägt att byta jobb eller säga upp sig på grund av åldersdiskriminering. Även på rekryteringssidan dras de med samma problem. Men det finns sätt också för 50-plussare att göra sig attraktiva bland rekryteringskonsulter och i andra nätverk.
Enligt Finlands Ekonomers färska undersökning av åldersdiskriminering bland förbundets medlemmar i åldersklassen 50–68 år, ökar riskerna för åldersdiskriminering markant för personer över 55 år.
Riku Salokannel, arbetsmarknadsdirektör vid Finlands Ekonomer, anser att det är oundvikligt att arbetsmarknadens dynamik påverkas av medlemmarnas erfarenheter av åldersdiskriminering.
– Om äldre personer inte tror att de kan byta jobb på grund av åldern, eller om det trots ansträngningar inte lyckas, leder det lätt till minskad arbetsmotivation. Då utvecklar man inte längre sina färdigheter vilket leder till att produktiviteten sjunker. Det är ett ekorrhjul som inte är till fördel för någon, säger han.
En titt bakom procenterna
Enligt Finlands Ekonomers forskningsdirektör Juha Oksanen finns det lite under 70 000 ekonomer i arbetsför ålder (högst 64 år gamla) och arbetslöshetsprocenten är drygt 5 procent. Med pensionärerna medräknade finns det totalt 84 000 ekonomer. Finlands Ekonomer har 33 300 medlemmar av vilka drygt 5 000 är pensionärer.
Ser man på det totala antalet ekonomer (alltså även sådana som inte hör till förbundet) är cirka 17 % i åldersgruppen 20–29 år, 29 % i åldersgruppen 30–39 år, 26 % i åldersgruppen 40–49 år, 20 % i åldersgruppen 50–59 år och 8 % i åldersgruppen 60–64 år.
– Föryngringen fortsätter eftersom det årligen tillkommer ungefär 1 800 ekonomer medan cirka 1 000 går i pension. Pensioneringstakten torde fortsätta öka i samma takt, säger Juha Oksanen.
Han konstaterar att även arbetslösheten har fortsatt att öka.
– I slutet av augusti var 3 700 av ekonomerna arbetslösa, av dem ungefär 2 900 magistrar. Bland dem som har doktorerat var arbetslösheten mycket låg, säger Juha Oksanen.
Åldersdiskriminering kan motarbetas
Eftersom det ligger många personliga faktorer bakom rönen i åldersdiskrimineringsundersökningen, kan det som motvikt till siffrorna vara bra att se på saken ur ekonomförbundets karriärexperters synvinkel.
Suvi Eriksson, direktör för karriärtjänster, hade diskuterat artikelns frågeställning med sina karriärcoacher för att få fram olika synvinklar på problemet med åldersdiskriminering.
– Vi vill betona att man inte kan påverka sin ålder men att det finns andra saker som kan göras. En grundläggande faktor är att lära sig känna sig själv och kunna framhäva sina styrkor. Ett problem för många erfarna ekonomer är helt enkelt att de tidigare inte har behövt fundera på hur man söker jobb, säger hon.
Suvi Eriksson nämner som exempel att en stor del av jobben i dag tillsätts genom dold jobbsökning.
– Det betyder att en stor del av jobben aldrig annonseras öppet, utan i stället fylls platserna genom nätverk eller genom användning av rekryteringskonsulter. Ju längre karriär, desto troligare används dessa kanaler, säger hon.
Då är frågan: hur göra för att en rekryteringskonsult ska hitta dig på till exempel LinkedIn?
– Att vara plus 50 kan faktiskt vara en bra utgångspunkt, men då ska man inte förminska sig själv. En människas kunnande kan liknas vid en tegelvägg: även om några tegelstenar är lite dåliga är inte hela tegelväggen det och man kan ständigt lära sig nya färdigheter. Då är det en fördel att ekonomutbildningen är en mer generisk utbildning än många andra högskoleutbildningar och därför utgör en bra grund för ett föränderligt arbetsliv, säger Suvi Eriksson.
Lär dig beskriva framgång
Hon konstaterar att ett mångfacetterat arbete med många olika typer av arbetsuppgifter och mängder av olika titlar kan vara svårt att beskriva i ord.
– Därför behöver man öva på att dela in sin kompetens i många mindre bitar och konkretisera för sig själv och även skriva ner vilka framgångar man haft i jobbet. Ett tips för alla ute i arbetslivet är över lag att skriva ner sina framgångar redan under arbetskarriären så att de vid behov finns tillhanda, säger Suvi Eriksson.
Enligt henne betonar karriärcoacharna vikten av att ha en arbetsgivare som förstår betydelsen av att medarbetarna mår bra och kontinuerligt kan utvecklas.
– Om man då förlorar jobbet har man bättre krafter kvar att söka nytt jobb och har troligtvis också fått vidareutbildning som ökar attraktionskraften, säger Suvi Eriksson.
Åldersdiskrimineringsundersökningen visar på problemet med att många erfarna ekonomer som vill byta jobb eller är arbetslösa inte riktigt vet hur de ska gå till väga och känner sig förbisedda i processerna. Ett recept Suvi Eriksson ger är att kontakta förbundets karriärtjänster för att få såväl coachning i jobbsökning som konkret hjälp med att öka attraktionskraften på arbetsmarknaden.
– När det gäller arbetslivskompetenser ska man först och främst att se till att de allmänna arbetslivskompetenserna är i ordning, till exempel viljan och förmågan att lära sig nya saker. Dessa kan tränas. Och jag vill uppmuntra alla 50+ med att de har erfarenhet, perspektiv på livet och har lärt sig av olika motgångar. Men allt detta måste man kunna berätta om så att det också låter bra, säger Suvi Eriksson.
Niordbladet 4/2024
Bo Ingves
Business journalist
Niord publicerar olika artiklar bl.a. om ekonomin i Finland, teknologin, yrkeslivet, högskolestudier och Niordare.
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 3800 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.