Kombinerar finansbakgrund med hållbarhetsfrågor
Nina Stelander inledde sin karriär inom finansbranschen, men ett intresse för etiska frågor och en vilja att jobba med ett högre syfte gjorde att hon sökte sig till Unicef. Hon har nu jobbat för FN-organisationen i snart 20 år och ser, trots de senaste årens många bakslag, ljust på barnens framtid.
”För mig är det viktigt att lära känna våra kunder och förstå vad de behöver, vad som driver dem och att komma med infallsvinklar som inte de själva har tänkt på.”
När Niordmedlemmen Nina Stelander studerade på Hanken i slutet av 1990-talet var finansbranschen glödhet, samtidigt som ord som ESG och företagsansvar knappt hade uppfunnits än.
– Jag hade först tänkt mig marknadsföring som huvudämne, men tiderna var sådana att finansiering kändes lockande. När jag tänker tillbaka var jag intresserad av etiska frågor inom företagande redan då, men det fanns inte mycket efterfrågan på sådant.
Efter studierna började Nina på kapitalförvaltaren Alfred Berg, där hon jobbade i nästan sex år både som projektledare och med compliance.
– Jag trivdes absolut och mina år och arbetsuppgifter på Alfred Berg blev som en inkörsport till Unicef. Men efter ett tag märkte jag att något saknades. Jag ville ha mer mening i mitt jobb.
Vändpunkten kom när hon var hemma med sina två barn, vilket gav henne tid att tänka över vad som var viktigt för henne.
– När man tar paus från ekorrhjulet får man en chans att reflektera, och jag bestämde mig för att jag ville hitta ett jobb där jag kunde förverkliga mitt intresse för etiska frågor. I samband med det dök det upp ett jobb på Unicef Finland.
Unicef – som är världens största barnrättsorganisation –finansieras helt och hållet av frivilliga donationer, bland annat från privatpersoner och företag. Ninas första arbetsuppgifter var att bygga upp organisationens telemarketing i Finland, men merparten av åren inom Unicef har hon jobbat med partnersamarbeten.
– Det var stor skillnad mellan Alfred Berg och Unicef. Framför allt att arbetet fick en helt annan mening – att syftet blev att jobba för världens barn och deras rättigheter. Det här är något jag tänker på varje dag – att det här högre syftet är anledningen till varför jag går till jobbet. Jag tror att alla inom Unicef känner en stor stolthet över det vi gör. På samma gång är ju även det här en resultatdriven organisation, vilket vi måste vara i och med att vi helt finansieras av frivilliga donationer.
Nina säger att hela Unicef Finland länge kännetecknats av en stor dos nytänkande, där man inte minst försöker hitta innovativa sätt för företag och andra delar av den privata sektorn att stödja organisationens arbete. Man jobbar agilt, kör olika projekt och testar saker, som om de blir lyckade kan kopieras av andra delar av Unicef-familjen i övriga världen.
– Jag har genom Unicef jobbat med finska företag, stiftelser och familjer i över 15 år, och det viktigaste för att ett partnerskap ska hålla är att båda parter känner att de får ut något av det. Så för mig är det viktigt att lära känna våra kunder och förstå vad de behöver, vad som driver dem och att komma med infallsvinklar som inte de själva har tänkt på, säger Nina och fortsätter:
– Och även om vi finansieras av frivilliga donationer behöver vi komma bort från det här att vi ses som en välgörenhetsorganisation. Vi pratar hellre om att det arbete vi gör för barnens skull bygger stabila samhällen och därmed skapar förutsättningar för företagen att kunna bedriva sin verksamhet.
Trots att Unicef globalt har en budget på nio miljarder dollar, är det en droppe i havet jämfört med de belopp som behövs för att nå de hållbarhetsmål som finns.
– Därför behöver vi hitta nya, innovativa lösningar för vår finansiering. Något vi jobbar med just nu är hur vi bättre kan utnyttja kapitalmarknaderna och olika finansiella instrument så det leder till bra resultat för världens barn, säger Nina, och konstaterar samtidigt hur fint det varit att kunna utnyttja finansbakgrunden till förmån för hållbarhetsfrågor.
Genom ditt jobb måste du ju ständigt bli påmind om att det finns många barn i världen som far illa. Hur påverkas du av det?
– Jag har jobbat länge för Unicef och tack vare det vet jag att världens barn hela tiden får det lite bättre och att jobbet vi gör leder till resultat. När pandemin kom ledde det till massiva bakslag för barnen, med avbrott i både skolgång och hälsovård samt att många familjer fick en sämre ekonomi. Sedan kom kriget i Ukraina, inflationen och då är det klart att det började kännas tungt, säger Nina och fortsätter:
– Men samtidigt ser man att arbetet trots allt går framåt, att det finns en positiv trend och att det kommer många nya innovationer hela tiden. Nyheten om att man nu tagit i bruk vacciner mot malaria kom ju exempelvis alldeles nyligen, och det är ju en jättestor sak. I dag driver finanssektorn hållbarhetsfrågor, EU-lagstiftning sporrar till företagsansvar och organisationer som Unicef utvecklar sin finansieringbas. Sammantaget bidrar allt detta till att vi går mot en bättre värld.
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 4000 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.