Collegelivet i USA är precis som på film
Till vardags studerar Hanna på Hanken med nationalekonomi som huvudämne, men sedan i somras är hon på utbyte vid Texas A&M University. Hon berättar att USA var ett ganska givet förstaval när hon sökte utbytesstudier.
– De flesta andra ställen kan man resa till senare i livet, men om jag vill uppleva collegelivet i USA är det nu eller aldrig. Hanken har bara en plats till USA, så jag var givetvis väldigt glad när jag fick den, även om det var en del krångel med visum och sånt.
En fördom om att gå på college i Texas är att allt och lite till kretsar kring amerikansk fotboll. Eller så mycket till fördom är det egentligen inte, för Hanna säger att det mesta verkligen handlar om fotbollen.
– Jag går på fotboll på lördagar och det är väl så amerikanskt det kan bli. Skolan är så oerhört fokuserad på sin fotboll, som verkligen är på liv och död. Man samlas innan matchen för ”tailgating”, där det sätts upp tält där man äter och dricker. Själva stadion rymmer drygt 100.000 personer, och det är ofta fullt. Corps of Cadets har en orkester som spelar och även om det inte finns cheerleaders finns det yell leaders, som leder ramsorna.
Hanna läser tre ekonomikurser plus en kurs i antropologi och en i yoga på universitetet. Hon säger att nivån är ungefär densamma eller kanske lite lägre jämfört med Hanken, samt att de flesta av hennes klasskompisar är amerikaner.
– Det har varit lätt att skaffa vänner i och med att vi har många grupparbeten. Det är också intressant att se hur amerikanerna resonerar på lektionerna, där det finns rätt stora skillnader jämfört med hur det är i Finland. Här vill alla uttrycka sig och säga sin åsikt, och folk är heller inte rädda för att tillrättavisa lärarna ibland.
Maten är också typisk amerikansk, det vill säga mycket snabbmat och läsk.
– Det anses inte vara konstigt att äta kycklinghamburgare till lunch varje dag. Visst, det finns sallader och smoothies också, men det äts väldigt mycket snabbmat. Mycket texmex, som ju också är snabbmat. Man tröttnar ganska snabbt på det och visst längtar jag efter vanlig ”hemmamat”, säger Hanna och fortsätter:
– Men mycket av kulturen här är att man umgås genom att äta ute, man äter rätt sällan hemma. På torsdagar börjar veckoslutsfirandet, en vanlig tradition på torsdag är att gå och dansa country-dans.
Hanna har även hunnit med en del resor, bland annat till New York och Dallas, där hon fick uppleva hur rutinerna ser ut hos en amerikansk familj under ”game day”, det vill säga när det vankas en lite större fotbollsmatch.
– Grillarna åker fram, man samlas alla hemma hos någon och så tittar man på matchen ihop. Just fotbollen är nog den största wow-upplevelsen jag haft hittills. I synnerhet när jag var till stadion första gången och fick se hur allt funkade – det var häftigt.
Trots att ett presidentval stundar upplever däremot inte Hanna att det pratas speciellt mycket om politik, tvärtom faktiskt.
– Det verkar vara rätt tabu att prata om det. Det har blivit ett så laddat ämne att folk väljer att inte prata om det, för att det inte ska bli konstig stämning.
Texas är ju en väldigt republikansk stat, men jag får lite känslan att många tänker rösta på Kamala Harris, men de vågar inte riktigt säga det.
Vad hoppas du få ut av utbytet?
– Jag känner att jag redan har fått ut massor. Att få testa på att bo själv i ett annat land till exempel. Och att jag har fått ta del av hela collegelivet har varit en unik upplevelse. Jag har hittat riktigt bra vänner och är också väldigt imponerad av det amerikanska sättet, där alla är så trevliga, positiva och hjälpsamma. Det här hoppas jag kunna ta med mig till Finland, att våga vara lite mer öppen mot främlingar. Och alla har ett så positivt sätt att se på livet här. Trots att många inte har det så lätt, utan har stora studieskulder och höga kostnader både för skola och hälsovård, har de ändå en sådan framtidstro. I Finland är vi betydligt mer pessimistiska, trots att vi i många avseenden har det bättre. Så jag kan verkligen rekommendera att åka på utbyte till USA!
Fredrik Rosenqvist
Skribent
Niord publicerar olika artiklar bl.a. om ekonomin i Finland, teknologin, yrkeslivet, högskolestudier och Niordare.
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 3800 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.