Oroande, men väntade siffror om studerandes psykiska hälsa
– Det är väldigt tråkigt att läsa den här typen av siffror, men det är förstås bra att undersökningen gjordes, säger Frida Winberg, som var ansvarig för socialpolitik i styrelsen för Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS) 2023.
Det var i höstas som Finlands Ekonomer undersökte det psykiska måendet bland ekonomistuderande i hela landet. Enligt undersökningen är 36 procent av de som studerar ekonomi missnöjda eller mycket missnöjda med sin psykiska hälsa. Motsvarande siffra för ekonomer i arbetsför ålder är 27 procent.
Förutom att äldre ekonomer mår bättre än yngre, mår även manliga ekonomistuderande bättre än kvinnliga. Nästan hälften av männen är nöjda eller mycket nöjda med sitt eget välbefinnande, medan bara en tredjedel av kvinnorna är nöjda eller mycket nöjda med sitt psykiska mående.
Frida Winberg säger att hon inte direkt är överraskad av siffrorna, utan att det märks att många studerande kämpar med sitt mående.
– Det här är ju inte ett nytt problem, utan man har i många år talat om att vi har ett problem med de ungas mentala hälsa. Samtidigt hoppas och tror jag att människor har blivit bättre på att söka hjälp när de mår dåligt. Det är förstås hemskt att läsa om den här typen av resultat, men man märker att folk är stressade och att det finns mycket ångest, både om ekonomin, världsläget och allmänna saker. Så även om det är höga siffror stämmer de nog bra överens med hur det är bland studerande.
Enligt undersökningen mår kvinnliga studenter sämre än manliga, men Frida är inte helt övertygad om att det här nödvändigtvis stämmer.
– Om jag talar utgående från mina egna, personliga upplevelser kan det ofta vara lättare för kvinnor att tala om sina känslor – att berätta om att det är tungt och att man mår dåligt. Det finns ett större stigma när det gäller mäns psykiska mående. Det här kan förstås sätta sina spår i en sådan enkät också, där män inte ens i enkätform vågar öppna upp kring hur de mår.
Ett av de mer udda resultaten i undersökningen är att de som har finansiering som huvudämne mår bäst, medan de som läser marknadsföring mår sämst.
– Det är lite förvånande, inte minst med tanke på att finansiering är ett av de mest tidskrävande ämnena, säger Frida.
Vad det beror på att unga studerande mår dåligt finns det förstås många teorier kring. Frida Winberg tycker att det är svårt att peka på enkla, enskilda orsaker.
– Jag tror att coronan har satt sina spår. Vi har märkt att lusten att lära känna nya människor och delta i sociala aktiviteter aldrig riktigt återhämtade sig efter pandemin. På samma gång såg vi ju den här trenden med ett sämre mående bland unga redan innan coronan, och just när det gäller studerande kan jag tänka mig att mycket av det dåliga måendet hänger ihop med att pressen blir allt större. Det är lätt att gå in på LinkedIn och andra sociala medier och följa med i alla bra jobb ens vänner får, och det skapar lätt en stor press. Sedan spelar nog också det oroliga läget i världen in.
Enkäten antyder också att många ekonomistuderande känner en stress över att behöva kombinera studierna med arbete.
– Men de flesta har inte något val. Speciellt om man bor i Helsingfors är det svårt att klara sig ekonomiskt om man inte jobbar parallellt med studierna. Idag väljer de flesta att jobba vid sidan om, men om de hade ett val tror jag att de flesta skulle prioritera sina studier. Samtidigt finns det förstås även många som får det att gå ihop, och i grunden är det ju bra att det finns en möjlighet att jobba vid sidan av studierna, för alla som vill.
Vad går det då att göra åt det dåliga måendet bland dem som studerar ekonomi? Frida säger att hon tror att man måste fortsätta arbeta med att göra det accepterat att söka hjälp om man mår dåligt.
– Problemet är att köerna till Studenthälsan är jättelånga, men det går förstås att få hjälp även på andra ställen. Jag tycker det viktigaste är att vi gör det mer normalt att söka hjälp om man mår dåligt, och att göra det i tid.
Vad kan man som studerande själv göra för att förebygga psykisk ohälsa?
– Jag tror det handlar om grundläggande saker, som att sova gott, äta bra, träffa vänner och motionera. Att ha bra rutiner i vardagen kan göra gott och förebygga många olika sorters problem, även om det förstås inte hjälper mot allt.
Hur ska man tänka kring att inte sätta för stor press på sig själv då? Helt undvika att gå in på LinkedIn?
– Jag har själv känt den här pressen, och jag brukar försöka tänka att även om någon annan lyckats få ett bättre jobb än mig, finns det mycket annat i mitt liv som jag har lyckats med. Människor har olika sorters livsstil och vi borde ju egentligen inte gå runt och jämföra oss med varandra. Sedan kan man ju också tänka på att de flesta som studerar är väldigt unga och då har man inte så bråttom med att ta sig fram i yrkeslivet.
Niord är en svenskspråkig förening för ekonomer i Finland. Vi har cirka 4000 medlemmar och är en del av service- och intresseorganisationen Finlands Ekonomer. Som medlem i Niord får du ta del av ett brett program med fokus på kompetensutveckling och personlig utveckling.